Darrerament, l’àrtic canadenc i la península antàrtica són les regions del planeta que s’estan escalfant més ràpidament com a conseqüència dels canvis climàtics que estan succeïnt a les latituts més septentrionals. Encara que aquestes regions semblin allunyades de casa nostre, els canvis que s’hi estan produïnt estan afectant el clima de les latituts més baixes. Per tant, dins el context actual d’escalfament, existeix una necessitat d’adquirir un millor coneixement dels ecosistemes d’altes latituts per comprendre millor el sistema climàtic mundial en general, i a Nunavik, en particular, per a desenvolupar de forma sostenible els recursos naturals i adaptar-se als canvis climàtics futurs.
La xarxa de recerca polar Quebec – Catalunya (RRPQC, en francès) és un projecte finançat pel Ministeri de Relacions Internacionals i de la Francofonia del Quebec. La xarxa facilita la cooperació en l’estudi dels ambients polars per comprendre els canvis actuals i passats. Així, els objectius de la xarxa són a) fomentar la recerca centrada en els ecosistemes polars dins el context dels canvis climàtics i b) desenvolupar els lligams per a portar a terme projectes de recerca conjunts entre els investigadors del Quebec i catalans a fi de comprendre els efectes dels canvis climàtics a l’Àrtic i a l’Antàrtida.
La logística constitueix el desafiament principal quan es porta a terme la recerca en aquestes regions polars. El Quebec disposa d’una gran infraestructura de recerca en el nord mentre que la logística espanyola està centrada a les regions polars del pol sud. La cooperació entre els programes hauria de permetre obrir noves oportunitats de treball de camp i l’exploració de projectes de recerca bipolars. Així doncs, els investigadors de la xarxa poden servir com a punts contacte per obtenir informació sobre els programes logístics i de finançament dels respectius països. Si requeriu de més informació sobre qualsevol aspecte d’aquestes possibilitats de cooperació, no dubteu a contactar-nos.